×

Плејоф: Јахорина у финалу, мајсторица у Бијељини

Синоћ су одигране друге полуфиналне утакмице доигравања у оквиру MD shop 1.МЛРС.

Јахорина се пласирала у велико финале побједом у Бања Луци против Академца резултатом 62-66 (11:17, 14:17, 18:16, 19:16). Гости су од почетка кренули врло агресивно, врхунском одбраном свели су Бањалучане на свега 25 постигнутих поена до полувремена. У трећој четвртини су и једни и други имали периоде добре игре, да би у у четвртом минуту последње четвртине, изабраници Мире Вукоја повели са огромних 14 поена разлике (46-60).

Чинило се да ће Јахорина мирно привести утакмицу крају и лагано се пласирати у финале плејофа. Meђутим, млади играчи Академца нису тако мислили. Предвођени Луком Протићем, који се разиграо у тим тренуцима са 7 везаних поена, домаћи су смањили разлику прво на -7, а затим, на уласку у последњи минут, и на свега -2 (61-63). Била је то фантастична серија Академца 15-3 којом су се потпуно вратили у утакмицу. Човјек одлуке био је Алекса Човичковић који на 24 секунде прије краја преузима одговорност на себе и постиже врло важан кош из соло продора. У следећем нападу Никола Шарић, који је поново имао лоше шутерско вече (0-5 за три), промашује шут за три и тиме гаси све наде Бањалучана за великим подвигом и мајсторицом против фаворизованог противника.

Иако су доживили пораз играчи и стручни штаб Академца могу бити презадовољни сјајном сезоном, пласманом у полуфинале доигравања и прије свега афирмацијом младих играча.

Најзаслужнији за велику побједу Јахорине били су Хавион Меј и Алекса Човичковић са по 16 поена, а двоцифрен је био још Немања Печеница који је додао 11. Немања Окиљевић је имао само 4 поена (шут из игре 2-12), али је побједи допринио са 12 ухваћених лопти. Код домаћих 17 поена је постигао Никола Шарић, 16 је додао Лука Протић уз фантастичних 15 скокова. Давид Поповић је убацио 15 поена.

Друга полуфинална утакмица није била толико интересантна. Радник БН Баскет је у градском дербију Бијељине сигурном игром током већег дијела меча савладао Будућност Профи резултатом 80-74 (26:19, 16:21, 18:18, 20:16). Домаћи, иако ослабљени неиграњем једног од најбољих играча, Дејана Кокоруша, нису ниједном дозволили противнику да поведе. Шут за три је одлично служио и једне и друге, а посебно Радник који је са дистанце шутирао сјајних 12/23 (52%).

Првом побједом у четири меча против градског ривала ове сезоне Радник је изборио мајсторицу која ће одлучивати ко иде на мегдан Јахорини у финалу плејофа.

Најзаслужнији за тријумф Радника био је фантастични Ненад Цвјетковић са дабл-дабл учинком, 19 поена и 10 асистенција. Осим тога имао је 4 скока и 3 украдене лопте за укупан индекс корисности 30. Ђорђе Цуровић је, такође, убацио 19 поена, али уз 10 скокова, док су Никола Мичић и Марко Буха додали 16 односно 10 поена.

Код гостију најефикаснији је био Александар Пиргић са 15 поена, 11 је додао Јовица Кецман, а Ђорђе Мичић и Небојша Еркић по 10 кошева.

Мајсторица се игра већ сутра, 16. априла од 19 и 30 у СД "Филип Вишњић" у Бијељини.

 

 

Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co